Της Ιουλίας Πιτσούλη
Ασυνείδητα σήματα που ανταλλάσσονται στα πρώτα δευτερόλεπτα μιας συνάντησης καθορίζουν την πρώτη εντύπωση.
Την πρόσεξε αμέσως μόλις το βλέμμα του έπεσε επάνω της. Εκείνη χόρευε. Η μορφή της, η κίνησή της, το γέλιο της έγιναν σαν ένα βέλος που διαγράφοντας μια γρήγορη και αλάνθαστη τροχιά καρφώθηκε κατευθείαν στην καρδιά του. « Ποια είναι αυτή η κυρά που μαθαίνει τους πυρσούς να λάμπουν; Χιονάτο περιστέρι ανάμεσα σε κόρακες, έτσι φαίνεται ανάμεσα στις άλλες. Αγάπησε η καρδιά μου ως τώρα; Αρνήσου το, ματιά , γιατί απόψε πρωτοβλέπεις γνήσια ομορφιά. Θα πάω κοντά της και στο τραχύ μου χέρι θα δώσω τη χαρά να πιάσει το δικό της.» Μ’ αυτά τα συνεπαρμένα λόγια μίλησε στον εαυτό του σαν την πρωτόδε. Έτσι, χορεύοντας, μπήκε η Ιουλιέτα στη ζωή του Ρωμαίου. Σε αυτή την μοιραία συνάντηση όπως και σε εκείνες που έχουν συμβεί σε μας όλα παίχτηκαν σε μια στιγμή. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα της πρώτης εντύπωσης. Εκεί είναι κλεισμένη μια συναρπαστική δύναμη για να μας έλκει ή να μας απωθεί από εκείνους που συναντάμε για πρώτη φορά. Παθιασμένες ιστορίες αγάπης ή αντιπάθειας, μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες, σπουδαίες φιλίες κερδήθηκαν ή χάθηκαν εξ αιτίας της μοιραίας πρώτης εντύπωσης.
Τα Πρώτα δέκα δευτερόλεπτα
Μοιάζει παράλογο. Είναι σχεδόν εξοργιστικό αλλά ναι, αυτό το απειροελάχιστο διάστημα που διαρκεί από τρία έως δέκα πέντε δευτερόλεπτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση των σχέσεών μας με τα άτομα που συναντάμε για πρώτη φορά. Εδώ δεν μετράνε τα ψυχικά χαρίσματα και τα πτυχία. Ούτε το χιούμορ, η εξυπνάδα και η καλή καρδιά. Σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν οι εξωτερικές αισθήσεις. Κυρίως τα μάτια μας και η…μύτη μας. Αυτά σπεύδουν να μας τροφοδοτήσουν με τις πληροφορίες που ο υποσυνείδητος νους μας συνδυάζει , ταξινομεί και αξιολογεί σε χρόνο ντε τε. Κι έτσι σχηματίζεται η περίφημη πρώτη εντύπωση. Αυτή που ακόμα κι αν οι κατοπινές στιγμές επιχειρήσουν να την ανατρέψουν θα αποδειχθεί μάλλον δύσκολο. Βλέπετε, τα πάντα γίνονται σε ένα μισοασυνείδητο επίπεδο που μας επηρεάζει τόσο ώστε μας κάνει σχεδόν τυφλούς : αν η πρώτη εντύπωση που σχηματίσουμε για κάποιον είναι θετική έχουμε την τάση να μην αντιλαμβανόμαστε εύκολα τα αρνητικά του στοιχεία ενώ αντίθετα αν από παρεξήγηση τον κατατάξουμε στους αντιπαθείς θα χρειαστεί να κάνει πολλές «καλές πράξεις» μέχρι να αρχίσουμε να αλλάζουμε γνώμη γι αυτόν. Φαίνεται λοιπόν πως ό,τι καταγράψουμε στην αρχική επαφή μας με κάποιον ασκεί σχεδόν υπνωτιστική επίδραση μέσα μας. Τι είναι όμως αυτό που δίνει τη δύναμη αυτοκρατορικής σφραγίδας στην πρώτη εντύπωση; Η απάντηση βρίσκεται καλά κρυμμένη στους νόμους της φυσικής επιλογής. Η ίδια η μητέρα φύση έχει φροντίσει γι αυτό.
Φωτογραφία Στιγμής και Οσφρητικό Τεστ
Όταν συναντάμε για πρώτη φορά κάποιον λειτουργούμε σαν μηχανές στιγμής. Τον φωτογραφίζουμε! Ύστερα μολονότι το άτομο είναι εκεί, κινείται, μας δίνει νέα ερεθίσματα εμείς συνεχίζουμε να έχουμε καρφωμένα τα μάτια μας στην αρχική φωτογραφία. Τουλάχιστον για κάμποσο διάστημα. Σ’ αυτήν έχουμε συμπεριλάβει όλα όσα μας έστειλαν οι αισθήσεις μας μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στην σύντομη διάρκειά τους έχουμε βομβαρδιστεί με μιάς με ένα σωρό ερεθίσματα : τη μορφή του, τα ρούχα του, τη στάση του σώματός του, το ρολόι του, τη θερμή ή χλιαρή χειραψία, τους στητούς ή καμπουριασμένους ώμους, τα ίχνη ιδρώτα, τα μαλλιά, το μέταλλο της φωνής, τα παπούτσια, το βλέμμα και τη μυρωδιά. Α, η μυρωδιά! Αν η μύτη μας καταφέρει πέρα από τις κολόνιες και τα αποσμητικά να ανιχνεύσει κάτι από την προσωπική μυρωδιά του καινοφανούς ατόμου αυτόματα μας σπρώχνει ασυνείδητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω ή να τον πλησιάσουμε. Η Αμερικανίδα καθηγήτρια ψυχολογίας Ρέητσελ Χερτζ επισημαίνει πως η μυρωδιά ενός άνδρα είναι το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο για μια γυναίκα. « Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την μυρωδιά ενός άντρα παρά για την εμφάνισή του ή τη φωνή του» επισημαίνει. Η αιτία γι αυτό είναι ένας ασυνείδητος μηχανισμός που έχει εγκαταστήσει μέσα μας η φύση και μας ωθεί να αναζητάμε πιθανούς συντρόφους που θα μας δώσουν γερά παιδιά. Τι σχέση έχει η μυρωδιά με αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στην πηγή της προσωπικής οσμής που αναδίδει κάθε άνθρωπος. Είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μέσω πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ανοσία μας παράγουμε μια χαρακτηριστική προσωπική μυρωδιά. Οι γυναίκες –αλλά και οι άντρες σε μικρότερο βαθμό- έλκονται ασυνείδητα από τους εκπροσώπους του αντίθετου φύλου που έχουν μια εντελώς διαφορετική μυρωδιά από τη δική τους ή όπως θα έλεγαν οι βιολόγοι , έχουν διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως ένα πιθανό ζευγάρωμα θα έφερνε στον κόσμο παιδιά με συνδυασμό δυο διαφορετικών ανοσοποιητικών συστημάτων γεγονός που θα τα καθιστούσε ακόμα πιο ανθεκτικά , κατάσταση που θα έδινε ιδιαίτερη χαρά στη μητέρα-φύση.
Ο Ιδρώτας – ισχυρό αφροδισιακό
Ο Κλάους Βέντεκαϊντ ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία έκανε ένα ενδιαφέρον πείραμα ενισχύοντας αυτή την επιστημονική υπόθεση: ζήτησε από μια ομάδα γυναικών να μυρίσουν και να διαλέξουν κατά σειρά προτίμησης βαμβακερά μπλουζάκια που είχαν φορεθεί από διάφορους άνδρες. Οι γυναίκες όχι μόνο προτίμησαν τα Τ-Shirts των ανδρών που, όπως αποδείχθηκε, είχαν διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα από το δικό τους αλλά επίσης σχολίασαν πως η μυρωδιά τους , τούς θύμιζε εκείνη πρώην ή νυν εραστών τους. Αντίθετα τα Τ-shirts που είχαν φορεθεί από άντρες που είχαν παρόμοιο ανοσοποιητικό με των γυναικών τους θύμισαν τη μυρωδιά των πατεράδων ή των αδελφών τους. Αν όλα αυτά συμβαίνουν με το που συναντάμε έναν μόνο άγνωστο φανταστείτε τι εντατικές διεργασίες γίνονται μέσα μας όταν μπαίνουμε σ’ έναν χώρο με πολλά νέα πρόσωπα. Ακόμα και τότε όμως μπορούμε σε τρία δευτερόλεπτα να σχηματίσουμε μια θετική πρώτη εντύπωση για κάποιον. Καθώς η ματιά μας σαρώνει την περιοχή αναζητάμε πάντα να δούμε ένα συγκεκριμένο σήμα : το χαμόγελο. «Ο άνθρωπος είναι σε θέση να εντοπίσει ένα χαμόγελο από απόσταση 30 μέτρων» λέει ο Πωλ Έκμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα των εκφράσεων του προσώπου. « Ένα χαμόγελο μας ειδοποιεί ότι ο άλλος έχει φιλική διάθεση απέναντί μας. Είναι σαν ένα καλωσόρισμα.» Αυτή η θετική εκδήλωση βρίσκει άμεση ανταπόκριση μέσα μας επειδή μας στέλνει ένα καθησυχαστικό μήνυμα.
Μοιραίες Συναντήσεις
Από την εποχή που ο άνθρωπος έβρισκε καταφύγιο στις σπηλιές ένας αρχαίος μηχανισμός επιβίωσης μέσα του εξακολουθεί να είναι σε μόνιμη λειτουργία για να τον ειδοποιεί αν κρύβεται ενδεχόμενη απειλή ή συμμαχία σε κάθε νέα συνάντηση. Τον ειδοποιεί επίσης και για κάτι άλλο,αν η νέα γνωριμία θα μπορούσε να κρύβει μια ευγονική δυνατότητα. Με λίγα λόγια αν ένα πιθανό ζευγάρωμα θα παρήγαγε εύρωστους απογόνους. Τώρα αν αναρωτιέστε σε ποιους δαιδαλώδεις διαδρόμους του νου κρύβονται αυτοί οι μηχανισμοί ιδίως όταν η συνάντηση είναι σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο οι ειδικοί έχουν πολλά να απαντήσουν. Πρώτα απ’ όλα ότι ο μηχανισμός της πρώτης εντύπωσης εγκαταστάθηκε μέσα μας σε αρχέγονες εποχές , τότε που οι επαγγελματικές συνεντεύξεις δεν είχαν…εφευρεθεί. Παρ’ όλα αυτά λειτουργεί μια χαρά και σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Απόδειξη μια σχετική μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος άτομα που δεν είχαν καμιά ιδιαίτερη εξειδίκευση στον τομέα της αξιολόγησης υποψηφίων για πρόσληψη. Τους έδειξαν ένα σύντομο βίντεο μισού λεπτού στο οποίο εμφανίζονταν διάφοροι υποψήφιοι για κάποια θέση και τους ζήτησαν να τους αξιολογήσουν ως προς το πόσο σίγουροι για τον εαυτό τους και πόσο συνεργάσιμοι έδειχναν. Προς έκπληξη των ειδικών τα συμπεράσματά τους ήταν παρόμοια με εκείνων που είχαν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα με κάθε υποψήφιο και ήταν ειδικά εκπαιδευμένοι στην αξιολόγηση. Μερικοί άνθρωποι πάντως αποδεικνύονται καλύτεροι φυσιογνωμιστές από άλλους όχι επειδή είναι πιο έξυπνοι αλλά γιατί είναι πιο κοινωνικοί. Καθώς αφιερώνουν αρκετό χρόνο στις σχέσεις και στις συναναστροφές με κόσμο μαθαίνουν να κάνουν ακριβέστερες αξιολογήσεις. Όλοι πάντως έχουμε να θυμηθούμε την ανεξίτηλη πρώτη εντύπωση που μας έκανε κάποιος άνθρωπος που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.
Η χημεία του Προεδρικού ζεύγους
Ο Μπιλ και η Χίλαρυ Κλίντον ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Οι ματιές τους διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Γέηλ. Ανάμεσά τους δημιουργήθηκε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του φλερτ. Ήταν η Χίλαρυ που τόλμησε να σπάσει τη γεμάτη ένταση σιωπή πηγαίνοντας προς το μέρος του και λέγοντάς του ευθαρσώς «κοίτα, αν σκοπεύεις να συνεχίσεις να με κοιτάς και συνεχίσω κι εγώ να σε κοιτάζω δεν νομίζεις ότι είναι καλύτερα να συστηθούμε; Είμαι η Χίλαρυ Ρόνταμ. Εσύ;» Ο Μπιλ Κλίντον είπε αργότερα ότι για μερικά δευτερόλεπτα δεν μπορούσε να θυμηθεί το ίδιο του το όνομα. Είχε συνεπαρθεί. Η βουβαμάρα του άλλωστε δεν είχε και τόση σημασία γιατί κατά τους ειδικούς άλλα είναι που βαρύνουν στην πρώτη εντύπωση. Μπορεί να μην προλάβουμε καν να αρθρώσουμε μια λέξη καθώς ο άλλος μας βγάζει εκείνη την περίφημη «φωτογραφία στιγμής». Αλλά ότι και να πούμε μετά από δυο τρία λεπτά δεν πρόκειται να αλλάξει την αρχική εντύπωση. Αυτό έχει μια βαρύνουσα σημασία ιδιαίτερα στις αιτήσεις για πρόσληψη. Οι ειδικοί λένε πως το 80% των επαγγελματικών συνεντεύξεων χάνονται ή κερδίζονται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της συνομιλίας. Στον ερωτικό τομέα τα πράγματα κινούνται ακόμα ταχύτερα. Μέσα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα ξέρουμε αν έχουμε κεραυνοβοληθεί ή όχι. « Την ένιωσα την μαγεία αμέσως μόλις με πρωτοκοίταξε» γράφει ο Έζρα Πάουντ κι ένας νεαρός από μια φυλή του Αμαζονίου εξομολογείται « Όταν την είδα να χορεύει μου πήρε τη ζωή και ήξερα πια ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να την ακολουθήσω».
Κερδίστε τις Εντυπώσεις
Τι μετράει λοιπόν στην πρώτη εντύπωση; Γιατί μερικοί μας τραβούν σαν μαγνήτης; Οι ανθρωπολόγοι το συνδέουν με τη φυσική επιλογή και την επιβίωση. ΓΙ αυτό και καθώς συναντάμε για πρώτη φορά κάποιον όλες οι λεπτομέρειες της εμφάνισης και της συμπεριφοράς του καταγράφονται αστραπιαία. Τόσο αστραπιαία που τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε ένα σωρό λεπτομέρειες αλλά συνυπολογίζονται από το «κέντρο επιλογής» μέσα μας για να μας δώσουν ένα γενικό τελικό αποτέλεσμα που θα καθορίσει τη διάθεσή μας προς το άτομο. Οι ειδικοί της επικοινωνίας και όσοι σχετίζονται με την πρόσληψη προσωπικού πάντως δεν περιορίζουν την πρώτη εντύπωση σε μερικά δευτερόλεπτα αλλά τις δίνουν περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μόνο μια ευκαιρία να κάνουμε μια καλή πρώτη εντύπωση. Ειδικά στις επαγγελματικές συνεντεύξεις για πρόσληψη δεν έχουμε καν δεύτερη δυνατότητα. Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους καταγράφουν τα στοιχεία που μας κάνουν θετική εντύπωση όταν ερχόμαστε σε επαφή με το αντίθετο φύλο. Ιδού λοιπόν μερικά βασικά συμπεράσματα που συμβάλλουν στο να κερδίσουμε τις εντυπώσεις είτε πρόκειται για επαγγελματικό ραντεβού είτε για κοινωνική γνωριμία με την προοπτική του …ό,τι ήθελε προκύψει. Πρόκειται για συμβουλές των ειδικών που σχετίζονται με τα δυο είδη της πρώτης εντύπωσης : αυτή των ελάχιστων δευτερολέπτων και εκείνη των πρώτων πέντε λεπτών.
- Το βλέμμα. Όσα λέμε με τα μάτια και την έκφραση του προσώπου βαραίνει περισσότερο από όσα λέμε με λόγια. Τι αποπνέει η στάση μας; Ενθουσιασμό, ζεστασιά και αυτοπεποίθηση ή αδιαφορία, δυσθυμία και βαριεστημάρα; Αν δείξουμε θερμό ενδιαφέρον στην αρχή θα κάνουμε μια θετική εντύπωση που θα διατηρηθεί ακόμα κι αν γίνουμε απόμακροι μετά. Αν αντίθετα, κάνουμε ψυχρή εντύπωση αυτή συνήθως βαραίνει ακόμα περισσότερο από τη θετική γι αυτό οι άλλοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την αλλαγή της στάσης μας και να αγνοούν τη ζεστασιά μας για καιρό μετά.
- Το όνομα : Ιδού ένα μυστικό της καλής επικοινωνίας. Χρησιμοποιώντας καθώς του μιλάμε το όνομα του ανθρώπου που μόλις έχουμε γνωρίσει δίνουμε στη συζήτηση πιο προσωπικό τόνο και δείχνουμε ότι του έχουμε δώσει σημασία από την αρχή εφόσον συγκρατήσαμε το όνομά του όταν μας συστήθηκε.
- Η ενεργητική ακρόαση. Ένας από τους πιο αλάνθαστους τρόπους για να κερδίσει κάποιος τις εντυπώσεις είναι να δώσει το προβάδισμα στον άλλο. Δείχνοντάς του ενδιαφέρον και κάνοντάς του χώρο να εκφραστεί δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να ανυπομονεί να μας ξανασυναντήσει. Η ενεργητική ακρόαση είναι το κλειδί. Ακούγοντας τον άλλο με προσοχή, κοιτώντας τον στα μάτια και συγκεντρώνοντας την προσοχή μας σ’ αυτά που μας λέει του αποδίδουμε τιμή και ανοίγουμε την πόρτα της ουσιαστικότερης επικοινωνίας.
- Η γυναικεία μέση. Οι μελέτες των επιστημόνων έχουν καταλήξει σε ένα παγκόσμιο, ενδιαφέρον συμπέρασμα: οι περισσότεροι άνδρες έλκονται αυτόματα προς τις γυναίκες των οποίων η περίμετρος της μέσης αντιστοιχεί περίπου στο 70 τοις εκατό της περιφέρειάς τους. Η έλξη προς αυτή την αναλογία ισχύει ανεξάρτητα από το αν μια γυναίκα είναι αδύνατη ή υπέρβαρη. Αν αυτό σας μοιάζει παράξενο μη βιαστείτε να αναρωτηθείτε αν οι άντρες έχουν ενσωματωμένη μεζούρα στα μάτια. Απλώς πρόκειται για την αναγνώριση μιας συμμετρίας που σχετίζεται με κάτι που ούτε και οι ίδιοι συνειδητοποιούν: τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Οι στατιστικές και οι έρευνες των βιολόγων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες με αυτές τις αναλογίες είναι συνήθως πιο γόνιμες. Η μητέρα φύση λοιπόν φαίνεται πως ενσωμάτωσε ένα τσιπάκι στους ανδρικούς εγκεφάλους που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τις γυναίκες με περισσότερες πιθανότητες για τεκνοποίηση. Αυτό βέβαια έγινε κάποτε πολύ παλιά και τους κληροδοτείται πια ερήμην τους. Έτσι εξακολουθούν να έλκονται προς αυτούς τους γυναικείους σωματότυπους άσχετα αν δεν έχουν καμιά διάθεση να κάνουν παιδιά μαζί τους.
- Το ανδρικό πηγούνι. Οι γυναίκες με τη σειρά τους προτιμούν τους άνδρες που έχουν έντονα ζυγωματικά και δυνατό πηγούνι για έναν άλλο ασυνείδητο λόγο. Τα χαρακτηριστικά αυτά όταν είναι έντονα συνδέονται με αυξημένες δόσεις τεστοστερόνης . Πρόκειται για ενδείξεις καλής υγείας που με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για δημιουργία καλών απογόνων. Γι αυτό άλλωστε όταν οι γυναίκες είναι στη περίοδο της ωορρηξίας τους έλκονται ακόμα περισσότερο από αυτά τα ανδρικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, ο συνειδητός νους της γυναίκας συνήθως ούτε ξέρει κι ούτε καν θα ενδιαφερόταν για μια γόνιμη ερωτική συνεύρεση με τον άγνωστο υπάλληλο με το έντονο πηγούνι ο οποίος την εξυπηρετεί και που «για κάποιο άγνωστο λόγο» της έκανε πιο θετική εντύπωση από τον συνάδελφό του στο διπλανό γκισέ.
- Η χαλαρή άνετη στάση. Οι στατιστικές δείχνουν πως οι γυναίκες σχηματίζουν καλύτερη εντύπωση για τους άντρες που έχουν μια χαλαρή , άνετη σωματική στάση λ.χ. κάθονται με τα χέρια ανοιχτά. Η στάση αυτή δείχνει αυτοπεποίθηση και κυριαρχικότητα , χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν τους επιτυχημένους. Οι γυναίκες έλκονται από τους οικονομικά και επαγγελματικά επιτυχημένους άνδρες όπως κι οι άνδρες έλκονται από τις όμορφες γυναίκες για λόγους πέρα από τη θέλησή τους. Η φύση σπρώχνει τους άντρες να βρίσκουν καλό γενετικό υλικό και τις γυναίκες να βρίσκουν ισχυρούς συντρόφους που μπορούν να διασφαλίσουν το μεγάλωμα των απογόνων. Φυσικά όλα αυτά μαγειρεύονται στα βάθη του υποσυνειδήτου μας.
Επειδή ακριβώς τα ζάρια της πρώτης εντύπωσης τα ρίχνουν τελικά αυτόματοι αλλά ανιχνεύσιμοι μηχανισμοί έχουν δημιουργηθεί ειδικές εταιρίες όπως η Global Image Group που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία και ειδικεύεται στο «χτίσιμο» της εικόνας τω πελατών της έτσι που να κερδίζουν τις εντυπώσεις με το πρώτο. Οι συμβουλές είναι βέβαια χρήσιμες αλλά τον τελικό ρόλο τον παίζει καμιά φορά και η τύχη. Κάποτε τα πράγματα έρχονται ανάποδα. Οι συγκυρίες είναι τέτοιες που μπορεί να κάνουμε τη χειρότερη πρώτη εντύπωση σε κάποιον επειδή μας έπιασε σε άτυχη στιγμή. Ευτυχώς σε πολλές περιπτώσεις μας δίνεται η δυνατότητα να ξανασυναντήσουμε κάποια άτομα και να ανασκευάσουμε τις εντυπώσεις έστω κι αν μας πάρει καιρό. Πάντως, αν ξαναπαίξετε την ταινία της ζωής σας από την αρχή , αν θυμηθείτε τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο θα διαπιστώσετε πως η πρώτη συνάντηση μαζί τους είχε στοιχεία πραγματικά αξιομνημόνευτα. Ίσως και συγκλονιστικά. «Ήταν τόσο απίστευτα όμορφη που μου ξέφυγε ένα δυνατό γέλιο όταν την είδα. Ήταν θηλυκή, μαγευτική, ήταν λιμός , φωτιά και καταστροφή. Ήταν αξιαγάπητη και ήταν σκοτεινή. Μ’ αυτά τα τεράστια γαλανά-βιολετί μάτια της…Αιώνες πέρασαν, πολιτισμοί ολόκληροι ορθώθηκαν και κατέρρευσαν όσο αυτά τα δυο κοσμικά άστρα με ατένιζαν. Ένιωθα κάθε πόρο του δέρματός μου να ανοίγει σαν κρατήρας της σελήνης». Αυτός ο καταιγισμός σκέψεων και συναισθημάτων κατέκλυσε τον Ρίτσαρντ Μπάρντον όταν πρωτοείδε την 19χρονη Ελίζαμπεθ Τέηλορ. Το ήξερε από την αρχή ότι θα έμπαινε στη ζωή του φέρνοντας μαζί της ένα σαρωτικό πάθος. Κατά βάθος όλοι το ξέρουμε. Από την πρώτη στιγμή. Σωστά;