Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

Υποστηρίζοντας ότι ο περισσότερος πόνος είναι ψυχοσωματικός, ο Dr. John E. Sarno MD, αποκαλύπτει πώς τα συναισθήματα δρουν στον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν σωματικές παθήσεις και προσφέρει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που εστιάζεται στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων.
Η ιατρική καριέρα του Dr. Sarno, καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια (απεβίωσε το 2017). Ως ειδικός στην ιατρική αποκατάσταση, διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς είχαν έντονο πόνο στην πλάτη με ήπιες ή καθόλου ανωμαλίες στις ακτινογραφίες ή στις μαγνητικές τομογραφίες. 
Πράγμα που σήμαινε ότι ο επίμονος πόνος τους ήταν ανεξάρτητος από οποιαδήποτε δομική ζημιά στην σπονδυλική στήλη. Παρατήρησε, επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι με σημαντικές ή σοβαρές απεικονιστικές ανωμαλίες είχαν ελάχιστο ή καθόλου πόνο.
Ο Dr. Sarno απέδωσε τον πόνο σε αυτό που αποκάλεσε “σύνδρομο μυονευραλγίας” (TMS) ή την αντίδραση του σώματος σε κατασταλμένο στρες και συναισθηματική αναστάτωση. Η επίλυση αυτής της ψυχολογικής σύγκρουσης, πίστευε ο Dr. Sarno, θα οδηγούσε σε βελτίωση ή και εξάλειψη του πόνου.
Μέσω της κλινικής του πρακτικής, ο Dr. Sarno κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται από την ένταση στο σώμα δημιουργούν στέρηση οξυγόνου σε περιοχές του σώματος προκαλώντας έντονο πόνο. Πίστευε ότι το σύνδρομο προέρχεται από τον εγκέφαλο και όχι από μια δομική ανωμαλία.
Παρατήρησε επίσης ότι, οι δυσάρεστες συναισθηματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ασθενούς (όπως, να είναι ευχάριστος στούς άλλους ή τελειομανής) συνδέονται με την παρουσία πόνου στην πλάτη.

Αυτός ο πόνος διαιωνίζεται και ενισχύεται από υπερβολικά ευαισθητοποιημένες νευρικές συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο πόνου που μπορεί να διαρκέσει για μήνες, χρόνια ή δεκαετίες. Οι μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου δείχνουν ότι ο σωματικός και συναισθηματικός πόνος επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.
Πώς σχετίζεται, θεραπευτικά, η συγχώρεση1 με τον πόνο, τον θυμό και την πίκρα και τα παράπονα, σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία: 
Οι ασθενείς που αναφέρουν αδυναμία να συγχωρήσουν, βιώνουν μεγαλύτερο πόνο και ψυχολογική δυσφορία, προερχόμενα από βαθύτερα στρώματα αδικαίωτου συναισθήματος.
Το δημοφιλές βιβλίο του Dr. Sarno2, Healing Back Pain (Θεραπεύοντας τον πόνο της πλάτης), έγινε κάτι σαν fun club. Αν και συνάντησε κριτική από την επίσημη ιατρική κοινότητα, ωστόσο ενθαρρυντικές μαρτυρίες από ασθενείς που θεραπεύτηκαν γεμίζουν το διαδίκτυο.
Ο Dr.Ira Rashbaum 3 φυσιάτρος και διευθυντή του τμήματος “σύνδρομο μυονευραλγίας” στο NYU Langone Health, Νέα Υόρκη, καταλήγει: 
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη είναι θέμα νου-σώματος. 
Για παράδειγμα, η αποφυγή της αίσθησης έντονων συναισθημάτων όπως θυμός, οργή, λύπη, φόβος, ντροπή και ενοχή. Οι ασθενείς μπορούν να υιοθετήσουν προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης και αν δεν βελτιωθούν, συνεργαζόμαστε με έναν ψυχοθεραπευτή ή έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ψυχικής υγείας για να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν τα συναισθήματα του ασθενούς. Αυτή είναι η εμπειρία μου μέσα στα χρόνια.

Δεδομένα από χειρουργικές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη δείχνουν ότι οι ασθενείς, που είναι ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, πληγωμένοι και βαθιά αποθαρρυμένοι για τις προοπτικές τους, τα πηγαίνουν χειρότερα μετά την χειρουργική επέμβαση.
Στις έρευνες, έχει δειχθεί ότι η ουσιαστική συγχώρεση4 συνδέεται με μείωση του πόνου σε ασθενείς με χρόνιο πόνο και ασθενείς με οσφυαλγία.” David Hanscom χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Seattle, Washington.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να καταγράφουν τι συμβαίνει στη ζωή τους ή και να διαλογιστούν και να προσπαθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματά τους, όπως θυμό, λύπη ή φόβο, παρά να στραφούν αργότερα σε αυτήν την προσέγγιση, ως έσχατη λύση.” Dr.Ira Rashbaum

Ο θυμός είναι τόσο ισχυρός που κανείς δεν θέλει να τον εγκαταλείψει. Η συνειδητοποίηση αυτής της καθολικής απροθυμίας να προχωρήσουμε είναι το βασικότερο βήμα. Να είσαι θύμα φαίνεται ένας ισχυρός ρόλος και σε βοηθά να νιώθεις ασφαλής, είτε είσαι πραγματικά είτε όχι. Δεν πρόκειται να ξυπνήσεις μια μέρα και να νιώσεις ότι θέλεις να τον παρατήσεις. Χρειάζεσαι να κάνεις μια συνεχή επιλογή για να τού ξεφύγεις: την Συγχώρεση. Πώς;

Για το 4ήμερο σεμινάριο Συγχώρεσης/Αθώωσης  24 – 27 Αυγούστου πατήστε ΕΔΩ
Ένα τετραήμερο ψυχικής αναγέννησης με την θεραπευτική συγχώρεση των Μαθημάτων Θαυμάτων.
Πρόσφερε αυτές τις μέρες αποκλειστικά  σε σένα και στην αποκατάσταση της σχέσης σου με τον εαυτό σου.


Πηγές:
1 Επιπτώσεις της ενίσχυσης της συγχώρεσης σε ασθενείς με ινομυαλγία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20658426/
2 Ο Dr. Sarno εξηγεί (video):
https://www.youtube.co m/watch?v=6JVDj2rEOas&t=22s
Ολόκληρη η μελέτη/έρευνα δημοσιευμένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (National Library of Medecine) στο   link:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15694874/
3 Ολόκληρη η συνέντευξη του Dr.Ira Rashbaum: 
https://www.medscape.com/viewarticle/995431?ecd=wnl_tp10_daily_230814_MSCPEDIT_etid5749222&uac=318801BJ&impID=5749222
4 Influence of psychosocial distress in the results of elective lumbar spine surgery:
https://jss.amegroups.org/article/view/3866/4519

 

Share